Gepubliceerd 24 september 2024

Voormalige stortplaats Kanaalpolder gesaneerd: Een stukje nostalgie en een moment van reflectie

In 2012 werd het contract getekend tussen de provincie Zeeland en Verhoeve voor het grootste bodemsaneringsproject in de provincie: de bodemsanering van de huishoudelijke en chemische stortplaats Kanaalpolder te Philippine.

Een voormalige stortplaats waarbij grond en grondwater verontreinigd is geraakt met een cocktail aan verontreinigen: olie, aromaten, vocl, fenolen, creosolen etc.

Het totale verontreinigd bodemvolume: 505.000 m3, het beschikbare budget: € 1.800.000,- en de beschikbare tijd: t/m 2024. Ga er maar aan staan.. Een cocktail aan verontreinigingen vraagt om inzet van een cocktail aan technieken die Verhoeve is huis heeft. Chemisch, fysisch en uiteraard biologisch.

Saneringsdoelstelling:

Middel de sanering wordt op een doelmatige wijze zo veel mogelijk verontreinigingsvracht binnen het doelgebied verwijderd om zodoende een duidelijke en duurzame kwaliteitsverbetering van het grondwater te bereiken in bron- en pluimgebied. Door het reduceren van de vracht in het brongebied en delen van het pluimgebied wordt nalevering van de (rest)verontreiniging naar het grondwater geminimaliseerd. De concentraties in het grondwater nemen daarna gedurende de tijd af door afbraak en verdunning, de pluim zal binnen een periode van 30 jaar stabiel moeten worden. De kwetsbare objecten (oppervlaktewater in sloten en Philippinekanaal) zullen niet langer bedreigd worden. Hiermee zal binnen 30 jaar een milieuhygiënisch acceptabele eindsituatie ontstaan zonder noodzaak tot actieve nazorg. Na afronding zal normaal gebruik in de omgeving mogelijk zijn waarbij er beperkte gebruiksbeperkingen zullen gelden.

Na een lab test en een pilot test is Verhoeve in 2017 begonnen met de Full-scale sanering gebruik makend van:

  • Chemische oxidatie (ISCO);
  • Biosparging;
  • Pump and Treat.

In eerste instantie zijn de extreem hoge hotspots aangepakt middels ISCO (Perozox®). Zodra een deelgebied niet meer toxisch was werd overgeschakeld na biosparging en als laatste werd het verontreinigde water in de teen van de stort (stroomafwaarts) middels deepwells onttrokken om weer op de stort geïnfiltreerd te worden en daar door de biologisch actieve zone te infiltreren.

Nu is het 2024 en waar staan we nu?

Het evaluatierapport voor de sanering ligt momenteel ter goedkeuring bij het Bevoegd Gezag. Het bereikte resultaat is getoetst aan de onderdelen uit bovenstaande saneringsdoelstelling:

  • Zo veel mogelijk vrachtverwijdering: er heeft een aanzienlijke vrachtreductie van 90% tot 96% plaatsgevonden;
  • Binnen het doelgebied is geen puur product meer aanwezig in de verzadigde zone; 
  • Er is sprake van een milieuhygiënisch acceptabele eindsituatie met krimpende pluim (bij einde actieve sanering in 2022 reeds 80% bodemvolume reductie);
  • De kwetsbare objecten oppervlakte water in sloten en Philippine kanaal worden niet bedreigd.

Conclusie

Het bereikt resultaat voldoet aan de doelstelling van de grondwatersanering. De grondwatersanering kan worden afgerond. Iets waar we allen trots op mogen zijn. Zeeland is weer stuk schoner.

Afbeelding met tekst, kaart, schermopname

Automatisch gegenereerde beschrijving