In 2018 ging het demonstratieproject “Zuivering en Nutriënten Recuperatie (ZuNuRec)” onder de vlag van het programma Vlaanderen Circulair van start. Verhoeve Milieu & Water heeft tot eind vorig jaar (2019) een combinatie van technieken beproefd waarmee telers nutriënten uit het restwater kunnen terugwinnen en het water volledig kunnen hergebruiken.

Verhoeve Milieu & Water heeft een installatie ontwikkeld waarbij de technieken geavanceerde oxidatie (ozon, waterstofperoxide en UV) en ionwisseling (met harsen) worden gecombineerd. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat de zuivering en ontsmetting goed verlopen en het terugspoelwater veilig hergebruikt kan worden. “De uitdaging was vooral om een klein terugspoelvolume met een hoge concentratie aan teruggewonnen nutriënten te realiseren. Het proces is nu zodanig afgesteld dat er bijna een sluitende businesscase is. Als we nog een kleine efficiencyslag kunnen maken, komt het naar mijn idee goed. Daar zoeken we nog één of enkele partners voor, want het project in Vlaanderen is inmiddels beëindigd. Belgische bedrijven voelen misschien meer ‘sense of urgency’, maar als een grote Nederlandse plantenkweker of groentekwekerij interesse heeft, staan wij daar zeker voor open.” Stelt directeur Art Lobs.

Voor meer informatie: Glastuinbouw waterproof. Of breng een bezoek aan het evenement ‘Remediation Day 2020′ waar Verhoeve Milieu & Water één van de sprekers is met onze technische oplossing ‘ZuNurec’. Mocht u interesse hebben om te komen, www.remediationday.nl.

De projectpartners waren Belgische Planten Kwekerij uit Duffel (levering restwater), VMW (zuiveringstechnieken) en het Proefstation voor de Groenteteelt te Sint-Katelijne-Waver (onderzoek & analyse).

  • januari 30, 2020by Verhoeve
  • Nieuws